Kako ofarbati jaja?

Postoji mnogo načina za farbanje uskršnjih jaja. U svakoj prodavnici, čak i na ulici možete kupiti hemisjke boje. Međutim, uvek popularan, a i zdrav način farbanja jaja, jeste farbanje “prirodnim putem”, odnosno korišćenje raznih biljaka, začina, povrća i voća.

Sve što je potrebno je da izaberete boju i pripremite odgovarajući sastojak.  Postupak je isti za sve. Potrebno je lukovinu, listove crvenog kupusa, koprivu, spanać…staviti u serpu u kojoj ćete kuvati jaja, zatim preliti vodom i prokuvati. Nakon toga ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi opet staviti na sporet i dodadi jaja. Dodati dve kašićice soli i sirćeta. Kuvati dok se jaja ne skuvaju. Ako želite da jaja imaju tamniju boju, nemojte ih odmah izvaditi iz šerpe, već ih ostavite da stoje u šerpi.

 

Ako želite da farbate jaja sa kurkumom( tumeric). Najpre je potrebno skuvati jaja u obicnoj vodi. U drugoj posudi razmutite kurkumu i vodu, sirće i so, i kuvajte dok ne proključa. Ostavite da se ohladi. U tu smesu ubacite već skuvana jaja. Ako želite tamniju boju, ostavite ih što duže da stoje u šerpi sa kurkumom.

Ako se odlučite za farbanje sokom od borovnice. Najpre skuvajte jaja u običnoj vodi. Sok od borovnice sipajte u dublju posudu. Već kuvana jaja ubacite u sok od borovnice. Ako želite tamniju boju, ostavite ih što duže da stoje u posudi sa sokom od borovnice.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s