Kako zasaditi ruže?

Vreme je sa sadnju ruža!  Ako želite da vaše dvorište izgleda kao rajski vrt, ukrasite ga ružama. Ruže su najpopularnije dvorišno cveće. Postoji preko 100 vrsta ruža. Već stotinama godina unazad ruža je široko priznat kao simbol ljubavi, saosećanja i tuge. Oštre bodlje na stablu ruže se obično nazivaju “trnje”. Plod ruže se zove šipak.  Šipak pojedinih vrsta je izuzetno bogat vitaminom C. Od njega se često pravi džem.

Vreme pogodno za sadnju ruža je od polovine marta do sredine/kraja aprila. Ja sam sadnice naručila online. Stigle su za dan na moju adresu (1). Naručila sam čajevke. Pored čajevki postoje još i puzavice, mnogocvetnice, grmolike, mini, stablašice, engleske ruže…

Na slici ispod vidite redosled pri sađenju ruža. Mesto za sadnju ruža treba da bude sunčano tokom celog dana. Najbolje je pre kopanja rupa za sadnju, rasporediti sadnice  po zemlji, kako bi se ravnomerno odredila razdaljina između sadnica (2). Rupa za sadnju mora biti dovoljno duboka i široka kako bi korenje imalo dovoljno mesta (3).

Ruze.jpg

Malo rastresite korenje (4), a onda ga stavite u rupu (5). Na kraju zatrpajte rupu zemljom i dobro zalijte ružu.  Prilikom sadnje ne pritiskati zemlju rukama niti gaziti zemlju oko sadnice, tako se može oštetiti koren. Zbog malo lošijih vremenskih uslova, sadnice sam prekrila najlonskom kesom(6). Tako će stajati par dana, dok se ne prolepša vreme.

Pišite nam i slikajte vaše dvorište i ruže…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s