Želite da usavršite svoj javni nastup?

Da bi prezentacija bila uspešna, kao imperativ javlja se unapred dobro pripremljen govor. Kada je reč o govoru pred publikom, on mora imati tri dela: uvod, glavni deo i zaključak. U uvodu se objašnjava šta ćete reći publici, u glavnom delu im to kažite, a u zaključku treba ukratko ponoviti sve šta ste im rekli. Kako bi odredili šta je najbitnije što želite reći, neophodno je obazrivo proučavati prikupljene materijale, i to više puta i što detaljnije. Samo pravilnim spojem glasa i stasa prezenter može ostvariti kontakt sa publikom i održati uspešnu prezentaciju.

Početak prezentacije: Ako priželjkujete uspešnu prezentaciju, morate zaintrigirati slušaoce za temu u prva tri minuta svoga govora, jer tada im je koncentracijana najvišem nivou.

Uvodom ostvarujete kontakt sa prisutnima, i to je priprema za primanje vaše poruke. Vremenski gledano, uvodu se posvećuje 10%, glavnom sadržaju 80% i zaključku 10% planiranog vremena. Uvod sadrži pozdrav, predstavljanje i početak prezentacije.

Pozdrav: Vaš izgled mora biti prijatan, profesionalan i autoritativan. U prostoriju je potrebno ući sigurnim korakom i pozdraviti prisutne pozdravom uobičajenim među slušaocima.

Predstavljanje: Slušaocima saopštite svoje ime, iskustvo, područje rada i imena i status kolega (ako ih ima) koji asistiraju u prezentaciji ili su doprineli njenoj pripremi. Zatim izgovorite naslov teme o kojoj ćete govoriti.Ustanovite vreme koje će biti potrebno za vašu prezentaciju i način na koji će vam slušaoci postavljati pitanja.

Ako imate dosta toga da pričate, a malo vremena možete upotrebti reči koje će kod prisutnih izazvati efekat ubrzanja vremena npr. “Za ovu prezentaciju predviđeno vreme je samo 10minuta, dakle da počnemo”

Suprotno od toga, ako imate malo da pričate, a dosta vremena, izgovaranjem sledeće rečenice možete stvoriti efekat usporavanja vremena, npr. “ Za ovu prezentaciju predviđeno vreme je 10 minuta, ali to je i više nego dovoljno da se izloži ova tema.”

Jelena

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s